protestantsekerk logo verkl

KONINGKERK Wijkgemeente De Open Hof
Visit Website

OUDE KERK Wijkgemeente Martini
Visit Website

 • Home
 • Omzien naar elkaar
 • Zustergemeente Halle

Partnerschap Halle en Voorburg

voorburg-halleHalle

 

 

 

 

Actueel

Van 25-29 mei 2017 (Hemelvaartweekend) zijn wij uitgenodigd bij onze partnergemeente. Die dagen wordt het Lutherjaar groots gevierd en daar zullen we zeker wat van meemaken. De precieze data en tijden zijn nog niet bekend.
Heb je zin om mee te gaan en wil je op de hoogte gehouden worden, mail dan naar Arjen: arjenvanaalst hotmail com

Geschiedenis:

In de jaren tachtig van de vorige eeuw  onderhielden meer dan 200 kerkelijke gemeenten een partnerrelatie met een gemeente in de DDR. In hun voetsporen werden in 1986 de eerste contacten van onze protestantse gemeente met de Marktkirchegemeente in Halle gelegd. Deze stad ligt op ongeveer 50 km van Leipzig in de voormalige DDR. Het eerste bezoek was in 1987. Wij gingen naar Halle, want zij mochten niet het land uit. Iedereen was overtuigd, dat dit nog vele jaren onmogelijk zou zijn. 

Het was allemaal indrukwekkend. Een reactie was: waarom komen jullie helemaal uit Nederland naar ons? Na alles wat wij jullie hebben aangedaan…? Dat brak het ijs van de oorlog…

Wij antwoordden : om te zien hoe het met jullie gaat in zo’n communistisch land dat niets van de kerk moet hebben. Hoe houden jullie het vol om vanuit jullie geloof te leven ? Wat voor prijs betalen jullie daarvoor? Is het waar dat jullie kinderen niet mogen studeren ? Hoe houden jullie dat vol ?

Zo ontstond er een klimaat van grote verbondenheid want zulke mensen als in Halle en deze geloofsuitdagingen kom je in onze samenleving niet dagelijks tegen. En zij waren niet gewend daar op die wijze over te praten. Ze zeiden: bij jullie voelen wij medeleven. …Bovendien hebben jullie een soort opgewektheid die bij ons schaars is.  Daar trekken we ons aan op… En zo mochten wij Du blijven zeggen en gingen zij dat onder elkaar ook doen…

Nu zijn we 30 jaar verder. De Muur is gevallen, Halle is niet meer een grauwe troosteloze stad. Maar wonderlijk genoeg zijn de banden gebleven. Het ene jaar bezoeken wij Halle en het andere bezoeken zij Voorburg. Deze uitwisseling werkt en de formule is goed, er zijn vriendschappen ontstaan die in een handomdraai weer opbloeien. Als wij gaan zijn er altijd een paar bij die nog nooit naar Halle geweest zijn. Als zij naar Voorburg komen hebben ze ook altijd nieuwelingen bij zich. Bij het afscheid van onze predikanten waren er mensen uit Halle aanwezig, de website van onze Protestantse Gemeente Voorburg wordt daar door veel mensen goed gevolgd.

Bij ons bezoek in april 2014 was er een prachtig programma opgezet over de doop. In de middag stonden we met 40 mensen in de kerk van Eisleben rond het doopvont van Martin Luther. En zongen met elkaar:  Lof zij den Heer ! Iedereen uit het hoofd. Ieder in zijn eigen taal. De hele kerk werd gevuld met dat verenigde gezang van kerkmensen die zich met  elkaar verwant voelen, jong en oud.
In 2015 waren de Hallenaren bij ons op bezoek. We bezochten in Rotterdam o.a. de Pauluskerk en de Laurenskerk
In 2016 kwamen ze weer naar Voorburg om het 50-jarig bestaan van de Koningkerk met ons mee te vieren..

Informatie: Werkgroep Voorburg-Halle

Verslag bezoek aan Halle in 2010

 • Kinderdienst kaars aansteken

  WAT DOEN WE IN DE KERK

  Kinderdienst kaars aansteken

 • Dopen

  WAT DOEN WE IN DE KERK

  Dopen

 • Kindermusical Mozes

  WAT DOEN WE IN DE KERK

  Kindermusical Mozes

 • Spelen op het springkussen

  WAT DOEN WE IN DE KERK

  kerkactiviteit

 • Kaarsen

  WAT DOEN WE IN DE KERK

  Kaars branden voor een bijzondere gebeurtenis

 • Bijbellezen

  WAT DOEN WE IN DE KERK

  Bijbellezen

 • PGVbidden

  WAT DOEN WE IN DE KERK

  Bidden

 • Licht

  WAT DOEN WE IN DE KERK

  Verwonderen over Het Licht

kerkwijzer
Informatie rondom de wijkgemeenten

KERKWIJZER

De KerkWijzer wordt bezorgd bij alle leden van de Protestantse Gemeente Voorburg.

protestantse kerk omroep
uitzending gemist

OMROEP

U hoeft geen kerkdienst te missen. We zijn ook te beluisteren via de radio.